
Zorgstichting verpleeghuiszorg
Uitdaging
De verpleeghuiszorg moet van aanbod- naar cliënt-gestuurd. Dat is een enorme draai binnen een sector waar de autonomie van cliënten en medewerkers in de praktijk in conflict komt met de na te leven protocollen. De bestuurlijke visie was, in de kern, dat de eigen regie bevordert moest worden. Met als uiteindelijk doel een aantoonbare stijging in het welbevinden van cliënten en medewerkers.
Daarnaast was er ook nog een uitdaging op de arbeidsmarkt, waar de jongere generatie niet of onder andere voorwaarden wenst in te stromen.
Oplossing
Op grond van de zelfdeterminatietheorie, die uitgaat van de drie psychologische basisbehoeften van ieder mens, is door Burokwadraat samen met de organisatie een aanpak ontwikkeld. In de kern hanteren we binnen deze aanpak het verantwoordelijkheidsprincipe. Voor kernwaarden, gedrag én doelen.
Omdat mensen alleen zichzelf kunnen veranderen, is de regie voor het prettig en effectief uitvoeren van de werkzaamheden juist bij de medewerkers neergelegd. Met inachtneming van verplichte regelgeving, bedenken en organiseren de mensen nu hun eigen werkplezier.
Resultaten
Het gaat in de vernieuwde werkomgeving niet om geld. Wel om het bevorderen van het welzijn van cliënten en medewerkers. En dat kan alleen maar vanuit het hart komen. De grootste verandering is daarbij niet voor de medewerkers, maar voor leidinggevenden en toezichthouders. Voor iedereen geldt nu dat verantwoordelijkheden voor gedrag en doelen belegd, aanvaard, genomen en verantwoord worden.
De belangrijkste resultaten in het kort:
Meer werkplezier
Aanzienlijk minder ruis in de communicatie omdat verantwoordelijkheden duidelijk zijn
Regelmatige metingen van zelfdeterminatie en kernwaardengedrag fungeren als kompas